Scrum, revolutionair wapen Silicon Valley

Scrum, revolutionair wapen Silicon Valley

In de it-wereld is de scrum-methode al op de grote schaal omarmd. Maar deze methode, met hechte teams die in korte ‘sprints’ werken en zich steeds kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, wordt inmiddels ook buiten de it toegepast. In het boek ‘Scrum. De revolutionaire manier om sneller, beter en flexibeler te werken’ vertelt medebedenker en managementdeskundige Jeff Sutherland niet alleen hoe zijn methode werkt, maar ook welke inzichten er aan ten grondslag liggen en hoe het is ontstaan.

In het boek, uitgegeven door Maven Publishing, legt Jeff Sutherland onder andere uit waarom teams met behulp van de Scrum-methode boven zichzelf uit kunnen stijgen, hoe onze perceptie van tijd werkt en waar onze behoefte aan controle vandaan komt. Aan de hand van meeslepende anekdotes over zijn eigen ervaringen als gevechtspiloot, medisch wetenschapper en it-ondernemer ontvouwt zich het verhaal over het ontstaan en succes van deze baanbrekende methode.

Scrum wordt inmiddels overal ter wereld gebruikt om elk denkbaar project te managen: een raket bouwen, lesgeven aan leerlingen, een bruiloft plannen – of, zoals Sutherlands echtgenote het gebruikt, om manlief zijn klussen te laten afhandelen in het weekend.

In het boek komt ook een aansprekend voorbeeld voor van de FBI die naar aanleiding van 9/11 in 2002 een grootschalig automatiseringsproject startte. Tien jaar later, en vele honderden miljoenen dollars verder, had de federale politiedienst nog steeds geen nieuwe rapportagesysteem voor aanslagen tot zijn beschikking. Een nieuwe projectleiding besloot de Scrum-methodologie toe te passen. Anderhalf jaar later werd een werkend systeem opgeleverd, tegen nog geen 5 procent van de beraamde kosten.

Bron: Computable