Introductie in DevOps tijdens InfoSecurity

Introductie in DevOps tijdens InfoSecurity

Anko Tijman spreekt op donderdag 5 november over DevOps tijdens het evenement InfoSecurity. Tijdens het seminar geeft hij een introductie in DevOps. Zijn publiek leert wat de impact van DevOps op de organisatie is en waarom ze het eigenlijk zouden willen toepassen.

Volgens Tijman voert één aspect van DevOps op dit moment de boventoon binnen Nederlandse organisatie: het inrichten van een continuous delivery straat (de zogenaamde ‘pijplijn’). ‘De bedrijven die ook online hun geld verdienen zijn daar koploper in. Maar ook steeds meer dienstverlenende overheidsinstanties zien de voordelen van het snel, vaak en beheerst (want geautomatiseerd!) kunnen deployen. De andere aspecten rondom DevOps zoals cultuur en kennisdelen zijn lastiger te implementeren. Daar is wel bewustwording, maar echte veranderingen op een enkel bedrijf na (ik denk aan ING) zie ik nog niet op grote schaal.’

Maar hoewel dit onderwerp nu de boventoon voert, is dit nog niet genoeg volgens hem. ‘De grootste mythe over DevOps is dat als je een continuous delivery straat hebt staan, dat je dan DevOps bent. Voor mij is DevOps veel breder en volgens de goeroes als Patrick DeBois, Gene Kim en Jez Humble is dat ook zo.’ Organisaties die nu nog niet zijn begonnen met DevOps, lopen volgens Tijman achter. ‘Als je DevOps goed toepast, leer je sneller over wat je klanten online doen en willen. Organisaties met DevOps leren dus sneller.’ Dus begin met continuous delivery, maar ga door met leren totdat je de organisatie is uitgelijnd met jouw eigen klantvragen, raadt hij aan.

Bron: Computable