Software testen blijft een vak apart

Software testen blijft een vak apart

In de 20 jaar dat Edwin van Loon in de ICT als test-professional actief is, heeft hij het vak volwassen zien worden. Door de introductie van de Euromunt en de millenniumwissel drong breed het besef door van de impact van slecht functionerende software. Dit heeft geleid tot de opkomst van het vakgebied van testen.

Testen was niet langer een rol die een ontwikkelaar (vaak met tegenzin) erbij moest doen. Testen werd een vakgebied, met aparte opleidingen en certificeringstrajecten. Testen verliep hiermee ook veel gestructureerder.

Maar met de opkomst van Agile staat het testen volgens Edwin ook als vakgebied weer ter discussie. Als agile in de meest puristische vorm wordt toegepast, zijn er alleen nog maar ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars zijn dan verantwoordelijk voor alles wat met de realisatie van de software te maken heeft, inclusief het testen.

Lees hier het hele artikel van Edwin.