Lean proefschrift Desirée van Dun wint prijs

Lean proefschrift Desirée van Dun wint prijs

Desirée van Dun, adviseur bij House of Performance, heeft een prestigieuze internationale prijs gewonnen voor haar proefschrift, getiteld ‘Improving Lean Team Performance: Leadership and Workfloor Team Dynamics’. Het proefschrift viel volgens de jury op tussen de vele internationale inzendingen door de “excellente kwaliteit” van het onderzoek.

Ieder jaar reiken Emerald, een uitgever van business en management vakbladen, en EFMD, een internationaal non-profit network voor managers, de zogeheten ‘Emerald/EFMD Outstanding Doctoral Research Awards’ uit. De awards geven erkenning aan ‘excellent’ onderzoek op het gebied van business en managementvraagstukken, waarbij zeven categorieën worden onderscheiden*. Voor de 2015 editie van de awards, alweer de tiende editie, ontving het organisatiecomité een record aantal inzendingen, meer dan dubbel zoveel als het afgelopen jaar.

Binnen de categorie ‘Operations and production management’ ging de prijs voor het beste onderzoek naar House of Performance consultant Desirée van Dun. Eind december 2015 promoveerde zij aan de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences van de Universiteit Twente. In haar mixed-methods proefschrift onderzocht zij (deels longitudinaal) gedrag en waarden van effectieve Lean leiders en hun teams op de werkvloer. Van Dun: “Ik vond een pallet van concreet gedrag en waarden van leidinggevenden waardoor Lean op de lange termijn op de werkvloer blijft werken en prestaties verbeteren. Daarmee ontrafelde ik de elementen en randvoorwaarden van een continu verbetercultuur.”

Lees hier meer.