Agile zorgt voor lol en lef op werkvloer

Agile zorgt voor lol en lef op werkvloer

Het Agile Manifesto, in 2001 opgesteld door softewareontwikkelaars die genoeg hadden van trage projectmanagementmodellen, vormt sinds die eerste begindagen de blauwdruk van het Agile gedachtengoed. Werd Agile in eerste instantie vooral toegepast op (software)projecten, inmiddels hebben ook grote bedrijven de methode omarmd om bijvoorbeeld veranderprogramma’s succesvol te laten verlopen. Eelco Rustenburg, partner bij BlinkLane Consulting, vertelt over de laatste ontwikkelingen in Agile en legt uit wat het Scaled Agile framework voor organisaties kan betekenen.

Kenmerkend aan Agile is het ‘spelen’. Rustenburg: “Vreemd eigenlijk, we leren op school spelenderwijs. Maar zodra we op de werkvloer komen kan dat niet meer, dan moet het ineens serieus. Terwijl juist het spelen er voor zorgt dat teams meer durven en bereiken. Het werken met Scrum – de planning, gevolgd door een sprint die wordt afgerond met een demo – zorgt er voor dat teams zichzelf tot hotspot om kunnen vormen. Ze krijgen de ruimte snel te reageren op aanpassingen waardoor het besef ontstaat dat ze zelf hun bestemming kunnen beïnvloeden. Het gevoel van ‘we gaan het doen!’ zorgt voor lol en lef.”

Lees hier het hele artikel.