Op weg naar een zelfsturende organisatie

Op weg naar een zelfsturende organisatie

Spotify heeft zijn agile culture, Zappo’s zijn holacracy. Steeds meer organisaties, ook in Nederland, transformeren naar een nieuwe structuur gebaseerd op een allesbehalve traditionele visie schrijft Hartger Ruijs op LinkedIn. Waarom vraagt hij zich af? De oude hiërarchische werkvorm heeft volgens Hartger zijn langste tijd gehad. En dat is logisch vind hij. Hoe kun je immers innovatief zijn als je zelf nog werkt binnen structuren die al decennia bestaan? De wereld om ons heen en de eisen van klanten zijn ondertussen volledig anders. De tijd van vele managementlagen en bureaucratie is wat hem betreft voorbij. Resultaat is dat wij ons nu bevinden in een ontwikkeltraject naar een zelfsturende organisatie.

Dit is zijn eerste blog in een serie waarin Hartger graag inzicht geeft in hoe dit traject er ziet en ook welke lessen er onderweg geleerd kunnen worden. Want het is volgens hem allesbehalve een geplaveide weg.

Lees zijn blog hier.