In de rimboe heb ik agile leren werken

In de rimboe heb ik agile leren werken

‘In Nederland staat de maakbaarheid en planbaarheid in het werken voorop,’ betoogt Jan Bastiaenen. Bastiaenen is bijna dertig jaar geleden, met zijn SPD-diploma op zak, als expat aan de slag gegaan in Indonesië om grote bouwprojecten financieel te begeleiden. Dat heeft hij voor een periode van 10 jaar gedaan. Na terugkomst deed hij een post hbo Financial control en de RC-opleiding. Maar destijds in de rimboe heeft hij geleerd wat agile werken is. Al heette het toen nog niet zo.

‘Twintig jaar geleden in Indonesië hadden we het beter voor elkaar dan nu hier,’ zegt Jan Bastiaenen. ‘Dat klinkt misschien gek, maar wat ik daarmee bedoel is dat wij veel beter waren voorbereid op het onverwachte dan ik tegenwoordig in Nederland zie. Beheersen draait niet alleen om regels, procedures, en het elimineren van risico’s. Wij accepteerden de onzekerheden en risico’s van het werken in den vreemde, en zochten naar manieren om hiermee in het dagelijks werk om te gaan. Dat betekent niet dat je in de waan van de dag afwacht wat er op je pad komt, maar dat je bewust bezig bent hoe je als team van A naar B komt. En daar vorm aan geeft in de wetenschap dat de praktijk anders gaat uitpakken.’

Lees hier verder.